Biblioteca Pública Liyuan, Jiaojieche, Pequín

La Biblioteca Pública Liyuan, ubicada a la localitat de Jiaojieche (al límit de l’àrea metropolitana de Pequín), és una obra de l’arquitecte xinès Li Xiaodong Atelier, de tan sols 175m2, i que fou construida entre març i octubre de 2011.

La Biblioteca està envoltada de frondosos boscos i de natura abundant i exultant, i és precisament aquest entorn el seu referent més pròxim, ja que la Biblioteca hi està plenament integrada, i diria que quasi bé mimetitzada. De planta rectangular i dues plantes (baixa més primer planta), en destaca la seva seva senzillesa conceptual i de programa, en què es prioritza un entorn bibliotecari serè i sense grans pretensions, i que busca crear un ambient de tranquilitat i de lectura informal i recreativa. Per tot l’exterior, façanes i coberta i a sobre del vidre de l’estructura, hi trobem branques d’arbres, que matitzen i difuminen l’entrada de llum, i al mateix temps serveixen d’excel·lent aïllant tèrmic.

L’interior és una gran estructura de fusta, continua, neta i sense cap trencament visual, en què s’hi integren prestatges i zones de lectura. A la primera planta hi destaca una gran sala de lectura, que ocupa pràcticament tota la superfície de la planta. Cal parlar també dels diferents nivells i escales practicables, amb prestatges integrats i que al mateix temps serveixen de zona de lectura informal.

FONTS:

Biblioteca Pública de Vennesla, Noruega

És una obra de l’equip d’arquitectes noruec Helen & Hard de l’any 2011. Està ubicada a la ciutat noruega de Vennesla, i té una superfície total de 1.938m2 distribuits en tres plantes. L’edifici inclou, a més de la Biblioteca, una cafeteria, espais de reunió i àrees administratives, espais d’aprenentatge per a la comunitat, així com les connexions cap a la Casa de la Cultura situada en un edifici annex.

L’aspecte més destacat de l’edifici són les grans “costelles” de fusta, que integren l’estructura de la coberta, amb la il·luminació de l’interior i el mobiliari. Així, les 27 costelles de què està formada la Biblioteca, ondulants i formes diverses, integren en un mateix espai prestatges, instal·lacions d’aire i de llum i zones de lectura. La relació amb la gran plaça exterior es soluciona amb una façana principal de vidre, oberta i amb sensació d’amplitud, i amb una terrassa que inclou cadires.

FONTS: