Biblioteca Pública Liyuan, Jiaojieche, Pequín

La Biblioteca Pública Liyuan, ubicada a la localitat de Jiaojieche (al límit de l’àrea metropolitana de Pequín), és una obra de l’arquitecte xinès Li Xiaodong Atelier, de tan sols 175m2, i que fou construida entre març i octubre de 2011.

La Biblioteca està envoltada de frondosos boscos i de natura abundant i exultant, i és precisament aquest entorn el seu referent més pròxim, ja que la Biblioteca hi està plenament integrada, i diria que quasi bé mimetitzada. De planta rectangular i dues plantes (baixa més primer planta), en destaca la seva seva senzillesa conceptual i de programa, en què es prioritza un entorn bibliotecari serè i sense grans pretensions, i que busca crear un ambient de tranquilitat i de lectura informal i recreativa. Per tot l’exterior, façanes i coberta i a sobre del vidre de l’estructura, hi trobem branques d’arbres, que matitzen i difuminen l’entrada de llum, i al mateix temps serveixen d’excel·lent aïllant tèrmic.

L’interior és una gran estructura de fusta, continua, neta i sense cap trencament visual, en què s’hi integren prestatges i zones de lectura. A la primera planta hi destaca una gran sala de lectura, que ocupa pràcticament tota la superfície de la planta. Cal parlar també dels diferents nivells i escales practicables, amb prestatges integrats i que al mateix temps serveixen de zona de lectura informal.

FONTS: